Bel TMS Center Europe  +31 6 2885 3668     Treatment Depression and OCD | TMS Center Europe   Behandeling depressie en OCS | TMS Center Europe

Wat is rTMS?

 

RTMS is een afkorting van repetatieve transcraniële magnetische stimulatie. RTMS is een evidence-based behandeling (niveau A) voor depressie, waardoor het een betrouwbaar alternatief is voor medicatie. rTMS als behandeling voor OCS / dwangstoornissen toont ook veelbelovende resultaten.

Tijdens een rTMS behandeling worden de hersenen blootgesteld aan magnetische pulsen. De stimulatie van de hersenen verminderen de symptomen van depressie.

Tijdens een rTMS-behandeling wordt er door de psycholoog ook cognitieve gedragstherapie / gesprekstherapie toegepast. De cliënt ligt of zit comfortabel op een bank of stoel. De rTMS-behandeling wordt uitgevoerd door een magneetspoel die boven het hoofd wordt geplaatst. De spoel wordt op de juiste locatie gepositioneerd en begint met produceren van korte magnetische pulsen. Het gevoel wordt vaak omschreven alsof iemand met met een potlood op het hoofd tikt: niet pijnlijk, maar ook niet heel prettig. De patiënt hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis.

 

Hoe reageren de hersenen op deze magnetische pulsen?

De hersenen reageren effectief op deze magnetische pulsen. Na gemiddeld 10 sessies merkt de cliënt meestal het effect. Gedachtenpatronen worden rationeler en emotionele gedachten worden minder. Dit maakt de cliënt ontvankelijker voor bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie en andere therapieën. 75 procent van de mensen die lijden aan (zware) depressie en 60 procent van de mensen met OCS, ervaren een significante vermindering van de klachten na behandeling met rTMS.